8 BENEFICII ALE CITRICELOR

BENEFICIILE CITRICELOR

Știți deja că citricele  sunt o sursă excelentă de vitamina C care stimulează imunitatea, de aceea oamenii le consuma cel mai mult în perioada rece pentru evitarea gripei și a răcelilor.

Fructele suculente și pline de culoare sunt împachetate cu substanțe nutritive bune, fără a mai vorbi de aromă, făcându-le un plus extraordinar pentru o dietă sănătoasă.

Vă prezentăm aici opt motive pentru care ar trebui să adăugați mai multe citrice pe farfuria dvs.

  1. Sunt o sursă  bună de fibre 

Femeile ar trebui să consume  aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, iar citricele vă pot ajuta să atingeți acest obiectiv.  O portocală are până la 2,3 grame de fibră,în timp ce o mandarină are 1,6 grame. Mai mult, citricele sunt fibre solubile, care mențin colesterolul scăzut și ajută la reglarea nivelului de glucoză din organism. De asemenea ajută să ne păstrăm senzația de plin și mulțumit, în comparație cu alimentele mai puțin bogate în fibre, făcându-le o gustare împortantă pentru pierderea în greutate.

 

 

 

  1. Sunt bune pentru inima ta

Într-un studiu al pacienților care au fost supuși unei intervenții chirurgicale, cercetătorii au descoperit că grapefruitul roșu bogat în antioxidanți a contribuit la scăderea colesterolului rău precum și a trigliceridelor. Vitamina C a fost deasemenea un mare ajutor în reducerea bolilor de inimă. 

 

 

  1. Au un indice glicemic scăzut

Citricele au scorul relativ scăzut ale indicelui glicemic la scara de 100 de puncte, ceea ce înseamnă că ele nu vor afecta organismul cu un nivel mare de zahăr precum o fac alte alimente. O portocală are de exemplu un scor de 45 iar un grapefruit de  25, în comparație cu fructele confiate precum stafidele care au 74 .Asta înseamnă că glucoza din citrice este eliberată în sânge încet, oferindu-vă un sentiment constant de energie fără a afecta organismul.

 

 

  1. Acestea pot ajuta la scurtarea răcelii

Nu este un secret faptul că citricele oferă o doză sănătoasă de vitamină C (51 mg într-o portocală, 38 mg într-un grapefruit și 30 mg într-o lămâie). Si in timp ce vitamina C nu poate  preveni racelile, cercetarile sugereaza ca poate  reduce durata si severitatea acestora. Studiile arată că vitamina C poate ajuta la scurtarea duratei simptomelor cu aproximativ o zi - ceea ce poate face o mare diferență atunci când vă simțiți rău.

 

  1. Sunt pline de potasiu

Când auziți "potasiu", probabil că vă gândiți la banane. Dar citricele sunt, de asemenea, o mare sursă a acestui mineral, care este important pentru reglarea fluidelor, echilibrul mineralelor și contracția musculară. Potasiul funcționează, de asemenea, pentru a contracara cantitatea de sare din dieta dvs., ajutând organismul să elimine sodiul.

 

 

  1. Acestea vă pot ajuta să absorbiți mai bine alți nutrienți

Adăugarea de citrice pe farfuria dvs. vă poate ajuta să obțineți mai multi nutrienți  din alte alimente pe care le consumați. Vitamina C stimulează acumularea  antioxidanților sănătoși din ceaiul verde,  Citricele pot, de asemenea, ajuta organismul să absoarbă fierul , un mineral important pentru sistemul imunitar și care ajută organismul să producă celule roșii din sânge. Cercetătorii  recomandă asocierea citricelor cu alimente bogate în fier, cum ar fi legumele cu frunze, pește, carnea de pasăre pentru a maximiza beneficiile nutriționale.

 

 

  1. Sunt hidratante

Ca și castraveții și roșiile , citricele au un conținut ridicat de apă (portocalele sunt 87% apă  iar grapefruitul  88%). Consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi citricele, vă poate ajuta să rămâneți hidratați , ceea ce este important pentru a vă stinge setea, precum și pentru a vă ajuta să consumați suficiente lichide pe parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea și pentru a ajuta sistemele organismului să funcționeze corect. Un alt beneficiu? Alimentele bogate în apă sunt de umplutură, dar au  un raport scăzut în calorii.

 

 

  1. Elixirul tinereții

Vitamina C joacă un rol în producția de colagen, ceea ce îi determină pe unii experți să creadă că poate ajuta la menținerea tenului tănar și neted. Un studiu publicat în  Jurnalul American de Nutriție a constatat că  membrii participanți  ai studiului ,care au consumat citrice bogate în vitamina C  au avut mai puține șanse de a avea riduri și piele uscată decât cei care nu au consumat.